blog

C Vitamini Takviyesi Alırken Bilmeniz Gerekenler

  • admin
  • -
  • 19/12/2021

Vitamin C veya diğer adıyla askorbik asit, sağlık için hayati bir yapı maddesidir. Kemiklerin, cildin ve kan damarlarının oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda bir antioksidandır. Birçok gıdada, özellikle meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur. Bunun dışında C vitamini takviyeleri de mevcuttur. Suda çözünür ve vücut onu saklamaz. Vücudun ihtiyacı olan C vitamini seviyesini korumak için, herkesin her gün onu içeren yiyecekleri veya C vitamini takviyesi tüketmeleri gerekir. Vücudun çeşitli işlevler için C vitaminine ihtiyacı vardı. C vitamini;

  • Vücudun kolajen, L-karnitin ve bazı nörotransmiterler üretmesine yardımcı olur.
  • Bir antioksidan olarak, reaktif oksidatif türler (ROS) olarak bilinen istenmeyen maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. ROS, doğal bedensel süreçlerden, kirliliğe maruz kalmaktan ve diğer faktörlerden kaynaklanan serbest radikaller gibi maddelerdir. Oksidatif strese yol açabilirler ve bu da hücre hasarına neden olabilir. C vitamininin antioksidan aktivitesi, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Vücudun demiri emmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Yara iyileşmesini arttırır.Bazı kanserler de dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların / rahatsızlıkların gelişme riskini azaltabilir.
  • Vücudun kolajen üretmek için C vitaminine ihtiyacı vardır. Bu, bağ dokusunun ana bileşenidir ve kas dokusunun %1-2'sini oluşturur. Kollajen;
    • Tendonlar
    • Bağlar
    • Cilt
    • Kornea
    • Kıkırdak
    • Kemikler
    • Bağırsak
    • Kan damarları
      gibi lifli dokularda hayati bir bileşendir:
  • Vücuttaki düşük vitamin C seviyeleri iskorbüte yol açabilir. İskorbüt hastalığının belirtileri arasında şişmiş eklemler, diş eti kanamaları ve gevşek dişler, anemi ve yorgunluk bulunur.

C Vitamini Takviyesi Kimlere Gerekli?

C vitamininin doğal yollarla alınması önerilmektedir ancak gün içerisinde çok yoğun bir hayat yaşıyorsanız ve beslenme alışkanlığınızda C vitamini içeren meyve ve sebzeler yer almıyorsa ya da doğal yollarla yeteri kadar alamıyorsanız o zaman güvenilir C vitamini takviyeleri alabilirsiniz. Gün içerisinde alınması gereken miktardan fazla alınmadığı sürece herhangi bir yan etki görülmesi olasılığı düşüktür. Eğer kullandığınız takviyeden kaynaklandığını düşündüğünüz bir yan etki görürseniz, aldığınız takviyeyi kullanmayı bırakıp doktorunuzla iletişime geçmeniz sizin için en iyisi olacaktır.

Vitamin C Ne Zaman Alınmalı?

" C vitamini ne zaman içilirC vitamini aç karnına mı içilir ?"gibi sorular şu şekilde açıklanabilir. Büyük ölçüde yararlı bir besin olan bu vitamin, aç karnına alındığında - suda çözündüğü için - çok iyi emilen bir besindir. İdeal bir yol olarak, takviyenizi sabah ilk iş olarak, yemekten 30-45 dakika önce almak olacaktır. C vitamininizi günün ilerleyen saatlerinde almayı planlıyorsanız, iyi emilmesi için yemeklerden sonra iyi bir boşluk olduğundan emin olun. Hatırlanması gereken önemli bir şey, gün boyunca birden fazla doz almanın gerçekten yardımcı olmayacağıdır.

C Vitamini Takviyesi Nasıl Alınır?

İster sıvı, ister tablet, ister toz veya kapsül şeklinde olsun, C vitamini takviyesi almak tavsiye edilir. Ancak günde 2.000 mg (2 g) alımın (bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe) aşılması önerilmez. Bu toplamın, hem gıda hem de takviyeler de dahil olmak üzere tüm vitamin C kaynaklarını temsil ettiğini unutmamak gerekir.

Çok fazla askorbik asit almak ishal, mide bulantısı ve mide krampları gibi ağrılı mide semptomlarına yol açabilir. Ancak günlük 1.000 mg C vitamininin altında kalırsanız bu sorunlarla karşılaşmayı beklemeyin.

Beslenmenizin çoğunu yediğiniz yiyeceklerden almak en iyisidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni ve yaşam tarzı sizin için herhangi bir takviyeden daha iyidir. Gün içerisinde vitamin C yüklü üç ila beş porsiyon sebze ve iki ila dört porsiyon meyve önerilmektedir. Turunçgiller, koyu yapraklı yeşillikler ve çileklerde yüksek miktarda C vitamini bulunur.

Taze meyve ve sebzeler beslenmenizde o kadar sık ​​yer almıyorsa, C vitamini takviyesi boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir. Güvenilir, test ve analiz raporları olan, belgeli ve orijinal vitamin ve multivitamin takviyeleri ile ederek eksikliği giderebilirsiniz.

Benzersiz ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş ek tavsiyeler almak için sağlık uzmanınıza danışın.

En İyi C Vitamini Takviyesi

Bir C vitamini takviyesi ararken, besini birkaç farklı biçimde görebilirsiniz:

  • Askorbik asit
  • Sodyum askorbat ve kalsiyum askorbat gibi mineral askorbatlar
  • Bioflavonoidler ile askorbik asit

Askorbik asit içeren bir takviye seçmek genellikle iyi bir seçimdir, çünkü yüksek düzeyde biyoyararlanımı vardır, yani vücudunuz onu kolayca emer. Ek olarak, çoğu multivitaminin askorbik asit içerdiği göz önüne alındığında, bir multivitamin seçmek sadece C vitamini alımınızı değil, aynı zamanda diğer besin maddelerini alımınızı da artıracaktır. Seçtiğiniz takviyeden yeterli miktarda askorbik asit aldığınızdan emin olmak için yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak bu vitamini 45-120 mg arasında sağlayan bir takviye arayın.

Orbita İlaç'da C vitamini içeren takviye edici gıda çeşitleri dahil tüm ürünler, uzmanlarımızın denetimlerinden geçerek size sunulmaktadır. Orbital İlaç’da yalnızca kalite kriterlerimize uygun, belgeli ürünleri size sunuyor, orijinal olarak üreticisinden veya distribütöründen size ulaştırıyoruz. Bu noktada ürünlerimizi gönül rahatlığıyla kullanabilisiniz.

Kaynakça:

  1. Vitamin C: Why we need it, sources, and how much is too much Vitamin C
  2. How Much Vitamin C Should You Take? How Much Vitamin C Should You Take?
  3. What is the best time of the day to have Vitamin C?
  4. Should I take vitamin C?
  5. What you need to know about vitamin C
  6. Should I Take Vitamin C?
  7. Vitamin C Benefits, Sources, Supplements, & More
  8. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
  9. Sağlık Beyanlı Ürünler Yönetmelik Taslağı